پایان نامه بررسی رابطه بین استرس و فرسودگی شغلی در کارمندان و کارگران در 100 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت
فهرست
چکیده:
فصل اول
«کلیات پژوهش»
مقدمه:
طرح مساله و چهارچوب نظری آن:
اهمیت و ضرورت تحقیق:
هدف پژوهش :
فرضیه های پژوهش:
تعاریف نظری و عملیاتی متغیرها:
تعریف نظری متغیرها
استرس شغلی:
فرسودگی شغلی:
تعریف عملیاتی متغیرها:
استرس شغلی:
فرسودگی شغلی:
فصل دوم
«ادبیات و پیشینه پژوهش»
شغلچیست؟
حرفه:
وظیفه:
گروه شغلی:
تقسیم بندی مشاغل بر حسب فشار روانی
1ـ مشاغل فعال
2) مشاغل با فشار اندک
3ـ مشاغل غیر غعال
4ـ مشاغل با فشار بالا
تاریخچة روان شناسی کار در ایران
فشار روانی یا استرس چیست؟
عوامل موثر در ایجاد استرس
رابطة بین استرس و عملکرد
استرس شغلی
زیان ها و هزینههای ناشی از استرس شغلی
مراحل فشار روانی
نشانه های سازگاری عمومی:
چهار مجموعه کلی فشارهای عصبی سازمانی:
الزامات شغلی :
الزامات فیزیکی:
الزامات نقش
الزامات مراوده با دیگران
پیآمدهای فشار عصبی
پی آمدهای فردی
پیآمدهای رفتای:
پیامدهای روانی:
پیامدهای جسمی:
عملکرد:
کنارهگیری:
طرز تلقی ها:
واماندگی:
تجزیه و تحلیل شخصیت نوع A و شخصیت نوع B
استرانژیهای مقابله با فشار روانی
استراتژیهای مقابله فردی
ورزش:
استراحت:
مدیریت زمان:
مدیریت نقش:
گروههای پشتیبان:
استراتژیهای مقابله با استرس در سازمان
ایجاد وجود سازمانی حمایتی:
مخفی کردن طرح وظایف:
کاهش تعارض و روشن نمودن نقش سازمانی:
طرح بهبود کار راهة شغلی و ایجاد مشاوره:
هدف از مشاوره روانی چیست؟
تقویت مبانی دینی
فرسودگی شغل چیست؟
نشانههای فرسودگی شغلی
انواع فرسودگی:
پژوهشهای انجام شده در ایران:
پژوهشهای انجام شده در خارج کشور
نتیجه نهایی:
فصل سوم
«روش پژوهش»
جامعه آماری:
نمودار آماری:
روش نمونهگیری:
ابزار پژوهش
پرسشنامة استرس:
پرسشنامه فرسودگی شغلی:
اعتبار و روایی پرسشنامه:
روش اجرا:
طرح پژوهش:
فصل چهارم
فصل پنجم
«بحث و نتیجهگیری»
مقدمه:
محدودیتهای پژوهش
پیشنهادات پژوهش:
فهرست منابع
فهرست منابع فارسی:
فهرست منابع پایاننامهها
فهرست منابع خارجی
فهرست منابع فارسی:
ـ بذری ـ مهدی ـ سرایداریان ـ حمید (1376) مدیریت رفتار سازمانی ( سازمان، مدیریت و فشار روانی) نگرش کاربردی ـ اصفهان: انتشارات ارکان
ـ ابطحی، سید حسین ـ الوانی ـ سید مهدی ( 1371) پژوهش پیرامون فشارهای عصبی مدیران بخش صنعت فصلنامة مطالعات مدیریت، نشریه دانشکدة حسابداری مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی ،شماره پنجم دورة دوم
ـ الوانی ـ سید مهدی ( 1371) مدیریت عمومی، چاپ پنجم تهران: نشرنی
ـ پرومودباترا ـ (1375) رهایی از استرس ( محمد رضا شریفیشیهفر، مترجم ) تهران، سیاوش
ـ دلاور، علی ( 1381) روش تحقیق در روان شناسی و علوم تربیتی، انتشارات ویرایش
ـ ساعت چی، محمود، ( 1379) روان شناسی کار: کاربرد روانشناسی کار، سازمان و مدیریت، انتشارات موسسه نشر ویرایش.
ـ شفیع آبادی، عبدا. . . (1381) راهنمایی و مشاورة شغلی وحرفهای و نظریههای انتخاب شغل، تهران: انتشارات رشد
ـ جزئی ، نسرین (1381) مدیریت منابع انسانی، تهران: نشرنی
ـ چمران، محمد هادی (1379) ارزیابی مشاغل تهران: دانشگاه صنعتی شریف، موسسه انتشارات علمی.
ـ فخیمی ،فرزاد (1381) فشارهای عصبی و تعارض و تعارض در سازمانها و راهها
ـ علوی، سید امین ا. . . (1376) روان شناسی مدیریت و سازمان ، مرکز آموزش مدیریت دولتی
ـ مقیمی، سید محمد تقی ( 1377) کتاب سازمان و مدیریت رویکردی پژوهش، تهران : نشر ترجمه
ـ مورهه، گریفین وریکی (1323) رفتار سازمانی ( دکتر سید مهدی الوانی و دکتر غلامرضا معمارزاده، مترجم) تهران: مروارید.
فهرست منابع پایاننامهها
ـ تیموری، مینا ( 1383) بررسی رابطه بین استرس و فرسودگی شغلی، پایان نامه کارشناسی چاپ نشده، دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز.
ـ دباغ، پارمشیاه (1373) بررسی تاثیر روانی و کارایی مدیران وزارت جهاد سازندگی، پایاننامه کارشناسی ارشد چاپ نشده، دانشگاه علامه طباطبایی
ـ گمرکی ،حمیده (1383) رابطه بین رضایت شغلی و استرس ، پایاننامه کارشناسی چاپ نشده دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز
ـ هاشمی نسب، مرضیه (1383) بررسی و مقایسه میزان فرسودگی شغلی در کارکنان مشاغل در امور اجرایی و امور اداری واحد خبر صدا و سیما ، پایان نامه کارشناسی چاپ نشده، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز.
ـ مازنصرانی، فاطمه زهرا ( 1382) بررسی تفاوت بین سبکهای مقابله با استرس ( مساله مدار، هیجان مدار،اجتنابی) در نوجوانان دختر 18 ـ 16 ساله عادی و محروم از پدر ( شاهد) پایان نامه کارشناسی چاپ نشده، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز
چکیده:
در پژوهش حاضر به بررسی رابطة بین استرس با فرسودگی شغلی در کارمندان اداری و کارگران کارخانة ایران خودرو دیزل پرداخته شده است.
بدین منظور تعداد 60 نفر از شاغلین ( 30 نفر کارمند اداری و 30 نفر کارگر) با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی در دسترس انتخاب شدند. و سپس پرسشنامة فرسودگی شغلی با 22 ماده و پرسشنامه استرس با 10 ماده در مورد آنها اجرا شد. دادههای حاصل از پژوهش با استفاده از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و آزمون معنی داری تفاوت میانگینهای مستقل و آزمون معناداری ضریب همبستگی () مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتههای حاصل از پژوهش نشان داد که:
ـ بین فرسودگی شغلی کارمندان اداری و کارگران تفاوت معناداری وجود ندارد.
ـ بین میزان استرس کارمندان اداری و کارگران تفاوت معناداری وجود ندارد.
ـ بین فرسودگی شغلی و استرس رابطه معناداری وجود دارد یعنی بین استرس و فرسودگی شغلی همبستگی متوسط مشاهده شده.
ـ بین فرسودگی شغلی و سابقه کار رابطه معناداری وجود ندارد.
فصل اول
«کلیات پژوهش»
مقدمه:
گروهی از صاحب نظران رفتار سازمانی فشار روانی[1] را بیماری شایع قرن نامگذاری کردهاند شاید هم براستی دوران ما عصر فشارهای روانی است. دورهای که در آن انسان بشر از هر زمان دیگر در معرض عوامل فشارزا[2] قرارگرفته و مسائل ومشکلات بیشماری از هر سو او را احاطه کرده است.
این فشارها به طور حتم با پیچیدگی روز افزون سازمان ها و گسترش تفکیکها، ابزارها و دیگر ابعاد سازمان در صورت عدم برنامه ریزی صحیح و مناسب، افزایش هم مییابد.
فشار روانی یا استرس که واژه اصلی آن ریشه در زبان لاتین دارد در قرن هفدهم میلادی بسیار متداول بوده و به بعضی سختی، دشواری، فلاکت و محنت به کار رفته است. در اواخر قرن هجدهم معنی آن به نیرو، فشار، زور و تلاش بسیار متغیر یافته است ( تیموری، 1383).
فشار روانی برای افراد مختلف معانی متفاوتی دارد اختلاف نظر در مورد فشار روانی در پاسخهایی که مدیران به یک سوال مشابه تحت عنوان «منظور از اصطلاح فشار روانی یا استرس چیست» این موضوع را تائید می نماید. در این رابطه متداولترین جوابهایی که به این پرسش داده شده است عبارت بودند از: کار بسیار زیاد و زمان کم برای انجام آن احساس اضطراب و دلهره، فشار روحی و جسمی بسیار زیاد، فشارهای عاطفی احساسی، هیجانی، احساس خستگی، حساسیت و تحریک پذیری بوده است. فشارروانی را عکسالعمل فرد به عوامل جدید تا تهدید کننده در محیط کاری تعریف کردهاند ( تیموری، 1383).
فشار روانی را پاسخی دانستهاند که فرد برای تطبیق با یک وضعیت خارجی متفاوت با وضعیت عادی به صورت رفتاری، روانی، جسمانی از خود نشان میدهد. همچنین فشار روانی را مجموعه واکنشهای عمومی انسان نسبت به عوامل ناسازگار و پیشبینی نشده خارجی یا داخلی از میان برود ایجاد فشار روانی میکند.
فشار روانی دارای آثار جسمانی نیز هست و از این طریق هم به سازمان صدمات شدیدی وارد میآید.
استرسهای حاد نیروی انسانی سازمان را ضایع میکند و هدف سازمان را دستخوش تزلزل میسازد. افرادی که دچار استرس میگردند توان مقابله با آن را از دست میدهند ، از جهات جسمانی و رفتاری دچار آسیب میشوند و بدین ترتیب است که استرس در سازمان همچون آفتی نیروها را تحلیل می برد و تلاش ها و فعالیتها را عقیم میسازد. ( تیموری، 1383)
لذا تحقیق حاضر در نظر دارد که با بررسی رابطه فشارهای روانی (استرسهای شغلی) با فرسودگی شغلی هر چند گامی کوچک در جهت تبیین موضوع تحقیق برداشته شود.
پایان نامه بررسی مسائل بهداشت حرفه ای در کارخانه ها در 350 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت
چکیده مطالب
در بررسی مسائل بهداشت حرفه ای در کارخانه آبشار هنر ماکو که بیشتر یک کارخانه تولیدی محسوب می شود،نتایج زیر بدست آمد:
1- در شروع دوره کارآموزی به مدت یک هفته کامل از تمامی قسمتها به همراه کارشناس مسئوول ایمنی و بهداشت شرکت بازدید به عمل آمد و به ترتیب و به طور مرحله به مرحله با تمامی پروسه های تولیدی آشنا شده و در همان قدم اول مشاهده می شد که تقریبا تمامی کارگاهها با توجه به طبیعت صنعت مشکلات بهداشتی نیز زیاد می باشد.
2- در خصوص اندازه گیری و ارزیابی تراز فشار صوت، نتایج بدست آمده گویای بالا بودن صدا در سالن که محل اصلی تولید و دستگاه های برش لوله های بلیکا می باشد و پیشنهاداتی جهت کنترل آن داده شده است.
3-در خصوص روشنایی محیط کار ، اندازه گیری شدت روشنایی در واحدهای انبار ،توزین وبارگیری(روش غیر منظم) صورت پذیرفته است.
4-درخوص ارزیابی ارتعاش ، اندازه گیری ارتعاش صنعتی ناشی از ماشین آلات به عمل آمده است.
5-در خصوص بررسی عوامل شیمیایی نیز بررسی مواد شیمیایی و تهیه برگه اطلاعات ایمنی مواد(MSDS) دراین شرکت صورت پذیرفته و مواد شیمیایی مربوطه به روشهای گوناگون و براساس اهداف متنوع موجود طبقه بندی گردیده اند. 6- دربررسی مسائل مهندسی فاکتورهای انسانی نیز آنتروپومتری 10 کارگر،طراحی کار ایستاده-نشسته، میزکار معمولی و نیز کامپیوتر انجام شده و تعیین A.L(Action Limit) ، تعیین انواع کارهای سبک،متوسط و سنگین و طراحی ابزار کار صورت پذیرفته است. همچنین دربررسی پوسچرهای کاری از روش OWAS استفاده شده است.
11- در برسی اصول ایمنی در محیط کار که شامل ایمنی عمومی،ماشین آلات،ساختمان،برق،حریق و ایمنی فردی می باشد، نیز به نقش رنگها در صنعت،برنامه آموزش ایمنی،نقش مدیریت ایمنی ، تعیین و معرفی وسایل حفاظت فردی و انبار مواد اولیه وتولیدی صورت پذیرفته است.
12- در مورد بهسازی محیط کار نیز آزمایشات فیزیکو شیمیایی و باکتریولوژیکی از آب آشامیدنی این شرکت به عمل آمده است و روشهای تعیین سختی کل و موقت، کلسیم،قلیائیت،PH و میزان کلر باقیمانده به همراه محاسبات لازم آورده شده است . همچنین در خصوص وضعیت دوشها،حمامها،توالتها و آب سرد کنها پرداخته شده است.
مقدمه:
انسان از آغاز آفرینش به منظور استمرار حیات ، به کار و کوشش مجبور بوده و در این راه سختی های بسیاری را متحمل شده است . امروزه به علت رشد روزافزون جمعیت و مصرف بیش از اندازه و برپایی صنایع بزرگ ، استفاده از انواع ماشین آلات ، تجهیزات ، فرآیندها ، موادشیمیایی و . . . امری گریزناپذیر شده است . صنعتی شدن و تولید فزاینده ، مخاطراتی گوناگون را برای نیروی کار به ارمغان آورده و موجب شده نیروی کار در معرض عوامل زیان آور بسیار قرار گیرد ، عواملی که جزء جدایی ناپذیر صنعت و تولید به شمار می آیند و همواره تندرستی نیروی کار را تهدید می کنند .
نیروی کار هر کشور ، بویژه کشورهای در حال توسعه ، بخشی پراهمیت از سرمایه ملی دانسته شده و از پایه های توسعه اقتصادی و اجتماعی انگاشته می شود . ازاین رو ، حفاظت از تندرستی نیروی کار و بهسازی محیط کار از اهمیتی شایان توجه برخوردار است . بی گمان ، اقتصادی شکوفا و صنعتی خودکفا بدون داشتن نیروی کار سالم و تندرست امکان پذیر نخواهد بود .
مفهوم کارورزی عبارت از پروراندن و تعلیم است و هدف آن ایجاد مهارت در کار می باشد . باتوجه به اینکه اساسی ترین هدف هر دوره آموزشی تربیت افراد براساس نیازهای کاری است , کارورزیبه عنوان یک فاکتور تکمیل کننده از اهمیت بسزایی در رسیدن به این هدف برخوردار میباشد.
از جمله مواردی که در کارورزی , فرد کارورز به آنها آگاهی پیدا می کند عبارت است از :
- ایجاد مهارت تخصصی
- آشنایی با معیارهای سازمانی
- برانگیختن حس خلاقیت
- آشنایی با محیط کار
- آماده شدن جهت پذیرش مسئولیت
باتوجه به این مسئله اهمیت موضوع کارورزی بیشتر نمایان می شود . پیداست که رسیدن به موارد ذکرشده فوق در گرو تلاش و همت شخص کارورز می باشد .
بهداشت حرفه ای و اهمیت آن :
بی شک نیروی انسانی به عنوان یکی از ارکان اصلی تولید نقش مهمی در پیشرفت صنعت و اقتصاد هر جامعه ایفا می کند . دستیابی به توسعه پایدار بدون توجه به این عامل ممکن نخواهد بود
از سوی دیگر در دنیای امروز صنایع و تولید کنندگان برای ورود به بازار جهانی نیازمند دریافت استانداردهای مختلفی می باشند که حراست از نیروی انسانی از ارکان اصلی آنهاست . در این میان بهداشت حرفه ای وظیفه صیانت از این سرمایه بزرگ را عهده دار است .
با نگاهی کوتاه به گذشته ای نچندان دور و مقایسه آن با وضعیت فعلی می توان به اهمیت بهداشت حرفه ای در دنیای امروز بیشتر پی برد :
در نیمه اول قرن بیستم کارگران معدن آرسنیک و کبالت در اروپای مرکزی بعلت وجود مواد رادیو اکتیو در این معادن در اثر سرطان ریه در جوانی می مردند . در سال 1929 جمعا در این منطقه 323 نفر کارگر معدن وجود داشته که از هر دو نفر یک نفر از سرطان ریه ، از هر سه نفر یک نفر از سل و از هر ده نفر یک نفر از سیلیکوز مرده اند . وضع سایر کارگران در دنیا از این معدنچیان بهتر نبود ، در انگلستان از هر ده نفر که با آسبست کار می کردند بعد از ده سال تنها یک نفر زنده می ماند و همگی آنها قبلاز سی سالگی فوت شده اند . البته امروزه در سایه خدمات بهداشت حرفه ای این دورانهای سیاه سر آمده است، بااینحالهنوزبرای رسیدن به شرایط ایده آل در محیط های کاری تلاش زیادی نیازاست.
طبق آخرین گزارش منتشر شده توسط سازمان ایمنی و بهداشت انگلستان ) 04/2003HSE: ) به طور متوسط سالیانه 6000 نفر در اثر سرطانهای ناشی از کار جان خود را از دست می دهند . در طی سالهای 2001-2003 در انگلستان سالیانه بالغ بر 23000 نفر بعلت بیماریهای ناشی از کار به پزشک متخصص مراجعه کرده اند که از این تعداد 8000 نفر مشمول دریافت غرامت شده اند . همچنین در طی سال 2002 حدود 2.3 میلیون نفر از بیماریهایی رنج می بردند که گمان می رود از شرایط کاری گذشته آنها ناشی می شود .
طبق آخرین آمار منتشر شده توسط وزارت کار آمریکا در سال 1998 در کل صنایع خصوصی امریکا در حدود 104 میلیون نفر مشغول به کار بوده ند که میزان شدت حادثه بین آنها 2/6 بوده (به ازاء هر 100 نفر کارگر ) در روزهای کاری از دست رفته 9/2 می باشد.
همچنین بر طبق گزارش انجمن ملی ایمنی در امریکا در سال 1990 از حوادث شغلی 10400 مورد و تعداد یک میلیون و هفتصد هزار صدمه ناشی از حوادث شغلی منتهی به ناتوانی و بالغ بر 75 میلیون روز کاری از دست رفته اتفاق افتاده است. هزینه های مربوط به اینگونه حوادث که شامل دستمزد و مراقبتهای پزشکی،بازتوانی، بیمه و سایر هزینه های غیر مستقیم و مستقیم بوده است بالغ بر 9/4 میلیارد دلار می باشد. بر طبق آمار سال 1375 (فروردین لغایت دی ماه) از کل حوادث ثبت شده، تعداد 138 مورد فوت ناشی از کار و 168 مورد از کارافتادگی ناشی از کار اتفاق افتاده است و همچنین سرانه غرامت نقص عضو در سال 1370 در کشور بالغ بر 247441 ریال و در سال 1375 این میزان 897226 ریال افزایش یافته است که در نرخ رشد 62/3 درصد برخوردار بوده است. قطعا هزینه پیشگیری از حوادث بسیار کمتر از هزینه های مواجهه با آنهاست .
منابع و مأخذ
1- محمد فام ، ایرج ، مهندسی ایمنی ، نشر فنآورن ، همدان ، 1380
2- محمد فام، ایرج ، تکنیکهای ایمنی (آنالیز ایمنی شغلی JSA) ، نشر فنآورن ، همدان ، 1384
4- حاجی قاسمخان،علیرضا،مبانی بهداشت حرفهای، چاپ اول،انتشارات برای فردا،تهران، 1383
5- تیرگر.آرام/کوهپایی،علیرضا/الهیاری،تیمور/علیمحمدی،ایرج،بهداشت حرفهای،چاپ اول، مؤسسه انتشاراتی اندیشه رفیع ، 1384
6- مجله پیام ایمنی ، شماره 2 ، تهران ، 1382
7- مجله پیام ایمنی ، شماره 3 ، تهران ، 1382
8.Dave Heberle , Construction Safety Manual , Mc Graw Company , 1998
9.Dennis Ryno , Job Hazard Analysis Program , safety & Health Specialist , Corpsof Engineers , U.Sarmy , 2000
پایان نامه بررسی و مقایسه میزان هیجان خواهی در پسران و دختران نابینا و معلول حرکتی در گروه سنی 1815 سال در 130 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت
فهرست
فصل اول.
طرح تحقیق.
پیشگفتار :
مقدمه:
ضرورت تحقیق :
هدفهای کلی و آرمانی تحقیق :
فرضیههای تحقیق :
سوالات ویژه تحقیق :
تعریف موضوع تحقیق :
خلاصهای از سایر فصلها :
فصل دوم.
سابقة موضوع تحقیق.
مفهوم هیجان :
تعریف هیجان.
نظریه های هیجان :
نظریه جیمز – لانگه :
انتقاد نظریه جیمز – لانگه.
نظریة کلنون بارد.
نظر و استون دربارة هیجان
نظریة روانکاوی :
نظریه فعال سازی..
نظریة فرایند متضاد Oppanent Processes.
دیدگاه ماندلر.
نظریة باز خورد Artitude Teory.
شدت هیجان :
شدت فعال سازی هیجان :
جنبه های فیزیولوژیک احساسات و هیجانها:
هیجان و برانگیختگی دستگاه عصبی خودمختار:
آیا انگیزه های هیجانی اساس فیزیولوژی متفاوتی دارند؟.
عناصر تجربه هیجانی: Autonomic nervous system..
ارتباط میان مراحل فیزیولوژی هیجان.
طبقه بندی هیجانها:
بعد خشم.
بعد شادی..
بعد اندوه یا غمگینی..
بعد پذیرش…
بعد تنفر یا نفرت..
بعد تعجب یا شگفتی..
بعد ترس..
اختلالات ابراز هیجان:
ارتباط بین انگیزش و هیجان:
هیجان و ارتباط غیر کلامی:
سابقه موضوع تحقیق: «هیجان»
تحقیقات انجام گرفته در سالهای اخیر در جهان در رابطه با هیجان و هیجان خواهی:
معلولین:
معلول کیست و معلولیت چیست؟.
علل معلولیت ها:
انواع معلولیتها:
معلولیت بینایی:
تعریف نقص بینایی:
تحقیقی در مورد تظاهرات هیجانی در یک کودک نابینا:
معلولین حرکتی:
فصل سوم.
روش تحقیق.
روش تحقیق:
جامعةآماری:
فصل چهارم.
جداول آماری..
فصل پنجم.
نتیجه گیری و تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق.
فصل ششم.
خلاصه تحقیق و پیشنهادها
پیشنهادات:
محدودیتهای تحقیق :
پیشنهاداتی برای تحقیقات آینده :
منابع فارسی :
منابع لاتین :
پیوست 1?
پیوست (2)
منابع فارسی :
1) دکتر احمدی – حمید – هیجان احساس و ارتباط غیر کلامی – شیراز – انتشارات راهگشا – 1369
2) اسلامی نسب، علمی – روانشناسی سازگاری (چگونه با خود، طبیعت و اجتماع سازگار شویم) – چاپ اول – تهران – انتشارات بنیاد مستضعفان – 1373
3) براهنی – محمد تقی (مترجم) – ارسنت- ل. هیلگارد (نویسنده)- روانشناسی عمومی – جلد اول (چاپ هشتم) تهران : اننشارات رشد. 1373
4) دکتر بهزاد، محمود، روانشناسی فیزیولوژیک – تهران 1352
5) بیانگرد، اسماعیل و غضنفری، احمد (مترجمان)، جیمز دبلیوکالات (نویسنده) -= روانشناسی فیزیولووژیک، جلد دوم – تهران : انتشارات دانشگاه شاهد . 1373
6) جوادیان، مجتبی (مترجم)، دانیل پی. هالا هان، جیمز . ام. کافمن (نویسندگان) – کودکان استثنایی – مقدمهای بر آموزشهای ویژه (چاپ سوم)، مشهد : انتشارات آستان قدس رضوی، 1375
7) رمضان زاده، محمود (مترجم)، روبرت پلاچیک (نویسنده) هیجانها: حقایق نظریه کوچک مدل جدید (چاپ چهارم). مشهد: انتشارات آستان قدس رضوی 1375
8) ساعتچی، محمود (مترجم). نرمال . ل. مان (نویسنده)، اصول روانشناسی. جلد دوم، انتشارات امیرکبیر . (1354) (1349)
9) سید محمدی، (مترجم) حان مارشال ریو (نویسنده)، انگیزش و هیجان . تهران
10) شالچیان، طاهره، آشنایی با اصول روانشناسی، تهران : انتشارات بدر (1370)
11) صنایی، محمود (مترجم)، نرمال . ل. مان (نویسنده)، اصول روانشناسی، تهران : نشر اندیشه 1344
12) عظیمی، سیموس – اصول روانشناسی عمومی. تهران : انتشارات صفار 1371
13) فرجی، ذبیح الله، انگیزش و هیجان، تهران : انتشارات خردمند (1372)
14) قضایی، صمد، معلولیت I (سبب شناسی، پیشگیری، توانبخشی)، (چاپ اول)، تهران :سازمان بهزیستی 1368
15) محی الدین بناب، مهدی (مترجم) ، لیندا لیل (نویسنده)، چکیدة روانشناسی، تهران
16) محی الدین بناب، مهدی (مترجم)، آبراهام اسپرلینگ (نویسنده)، روانشناسی روش علمی در شناخت ماهیت آدمی، تهران : انتشارات
17) محی الدین بناب، مهدی، انگیزش و هیجان، تهران : انتشارات دانا. (1374)
18) مرندی، حسن (مترجم) – ریتا اتکین سون، ارنست هیلگارد (نویسندگان)، درآمدی به روانشناسی جلد اول، (چاپ اول) تهران : مرکز نشر دانشگاهی 1368
19) منشی طوسی، محمد تقی (مترجم)، دکترهالین اف فیت (نویسنده)، تربیت بدنی و باز پروری برای رشد، سازگاری و بهبودی معلولیتها، مشهد : آستان قدس رضوی 1366
20) میلانی فر، بهروز، روانشناسی کودکان و نوجوانان استثنایی (چاپ ششم) – تهران : نشر قومص 1374
منابع لاتین :
1) Miller stere, (1975) , Experimental Design and statistics Richard clay (the chance press) LID
پیشگفتار :
انسان از هنگام تولد در میان شبکه ای از روابط متقابل اجتماعی به سر می برد و جامعه و فرهنگ در جهت دادن به کوشش های تربیتی نقش اساسی دارند.
احساس و هیجان یکی از جالبترین و بحث انگیزترین موضوعاتی هستند که از گذشته ای بسیار دور تاکنون ذهن انسان را به خود مشغول داشته اند. بشر، از دیرباز تاکنون در کاوش یافتن شیوه هایی بوده است نا با یاری آنها به آرامش و خوشبختی دست یافته و خود را از چنگال ترس، اضطراب، غم و اندوه برهاند.
هیجان ها همیشه مورد توجه کامل انسان بوده اند. زیرا در هر تلاش و هر اقدام مهم بشری حالات هیجانی به طریقی دخالت دارند. تقریباً بزرگ از ارسطو گرفته تا اسپنوزا[1]، ازکانت[2]، تادیونی[3]، ازبرگسون[4] و تاراسل[5] همگی در مورد ماهیت هیجان ها اندیشه اند. در مورد ریشه ها، نمودها، اثرات و جایگاه آنها در نظام طبیعی زندگی انسان تفکر کرده اند و نظریه هایی ارائه داده اند.
حکمای اسمی به اهمیت بعضی هیجان های خاص مرتبط با تجربه مذهبی افراد پی برده اند و پرورش این هیجانات را به طور غیرمستقیم و راس برنامه تربیت مذهبی قرارداده اند. نویسندگان، نقاشان و موسیقی دانان همواره سعی کرده اند برای تحریک احساسات افراد و تاثیر گذاشتن برآنان از طریق ارتباط های سمبلیک به هیجان ها متوسل شوند.
پیشرفت های نیم قرن اخیر در زمینه روانکاوی، روانشناسی بالینی و جلب روان شی نقش هیجان را در سلامت و بیماری افراد به طور دقیق مورد توجه قرار داده اند.
مقدمه:
به جرأت می توان گفت که هیجانات لذت بخش یا مثبت در زندگی انسان به طور کلی درست به همان اندازه مهم و متنوع هستند که هیجانات ناگوار یا منفی، مگر آن که برداشتی بسیار بدبینانه از زندگی داشته باشیم.
در اجتماع ها گرو وسیعی از کودکان و بزرگسالان هستند که به گونه ای خاص از جنبه های فکری، حسبی، عاطفی، هیجانات و یا ویژگیهای رفتاری با دیگر همسالان خود تفاوت دارند. این افراد به کمک ویژه ای نیاز دارند تا استعداد های نهائی خود را به شکلی مطلوب شکوفا سازند.
تشخیص نیازهای ویژه این کودکان و بزرگسالان از جانب مربیان و افراد عادی به یک رشته طرح و برنامه ریزی ویژه منتهی می شود، که از جهات مختلف کمک موثری به این گروه است.
برای معرفی نوجوانانی که خصوصیاتشان مانع می شود با بهره گیری از امکانات آموزشی معمول مداریش به صورت طبیعی رشد کنند واژه های متعددی استفاده شده است. ولی واژه ای که امروزه بیش از حد مورد استفاده قرار می گیرد واژه معلول و یا (handrcapped) می باشد و البته عده زیادی از متخصصان بر این عقیده هستند که واژه معیوب impaired و ناتوان disabled است که به افرادی اطلاق می شود که دارای نقص عضو هستند لذا کاربرد واژه معلول چندان صحیح نیست.[6]
در عین حال اگر بتوان گفت که هیجانها در سگها، گربهها و سایر موجودات زنده و نیز انسانها قابل تشخیص است باید دانست که در قشر معلول جامعه نیز عامل وجود دارد و همین احساسات هیجانی است که سبب ایجاد برخی رفتارها در آنها می شود و ما نمیتوانیم بر روی یک ردة تکاملی خطی کشیده و نتیجه گیری کنیم، که از آن رده به بعد دیگر هیجانی وجود نخواهد داشت.
بدون شک تأثیر هیجانها است و نوجوان در این سن باشد هیجان و تکامل احساس و رشد عقل مواجهه است و بیشتر تابع هیجان است تا عقل سلیم.
سپس از مطالعة احساسات این قشر از افراد اجتماع که فردای جامعه را میسازند و شناخت و درک معضلاتی که از راه طغیان هیجانات آنها ایجاد میشود و امکان اینکه گاهی در افراد معلول نمود بیشتری داشته باشد، زیاد میباشد، لذا تصمیم به بررسی موردی در رابطه با این مسئله گرفتم و احساسات هیجانات را در آنها مورد بررسی قرار دادم. چرا که هیجانات نیز مانند سایر انگیزهها تابع اصل یادگیری بوده و ظهور آنها در جوامع مختلف و سنین مختلف متفاوت میباشد.
پایان نامه بررسی وضعیت حقوقی اطفال شبیه سازی شده در 100 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت
فهرست
مقدمه.
فصل اول :
شبیه سازی از دیدگاه
ژنتیک و کلیات..
شبیه سازی از دیدگاه ژنتیک…
شبیه سازی چیست؟.
گفتار اول : تعاریف و اصطلاحات..
گفتار دوم : تولید مثل.
بند اول : تولید مثل انسان.
بند دوم : مراحل شبیه سازی..
مبحث دوم : تاریخچه وبازتاب جهانی..
مبحث اول : بازتاب جهانی شبیه سازی..
گفتار اول : عکس العملها و مجامع بین المللی..
گفتار دوم : سوابق قانونگذاری..
بند اول : در سطح ملی..
بند دوم : در سطح بین المللی..
مادة 11 قطعنامه پیوست این اعلامیه :
گفتار سوم : مقایسة شبیه سازی با اهدای چنین.
شبیه سازی از نگاه حقوق.
فصل دوم:
احکام حقوقی طفل شبیه سازی شده
احکام حقوقی طفل شبیه سازی شده
مبحث اول نسب..
گفتار اول : تعریف نسب..
گفتار دوم : ماهیت حقوقی نسب..
گفتار سوم : نسب طفل شبیه سازی شده
بند اول : فرزند متولد از نزدیکی به شبهه.
بند دوم : قرابت رضای..
مبحث دوم : حضانت..
گفتار اول : نظرات مختلف راجع به حضانت..
بند اول : تجزیه و تحلیل حضانت بر اساس نظر گروههای دوم و سوم.
بند دوم : تجزیه و تحلیل حضانت بر اساس نظر گروه اول :
مبحث سوم : محرمیت..
گفتار اول : قرابت نسبی..
گفتار دوم : قرابت سببی (بالمعاهده)
مبحث چهارم : تابعیت..
گفتار اول : کلیات..
تابعیت افراد بر دو نوع است:
گفتار دوم : تابعیت بر اساس قانون ایران.
بند اول : با فرض مشروعیت نسب..
حالت اول : طفل دارای پدر باشد.
حالت دوم : طفل دارای مادر باشد :
بند دوم : با فرض رضاعی بودن قرابت..
مبحث پنجم : نام خانوادگی و اسناد سجلی..
گفتار اول : نام خانوادگی..
حالت اول : مشروع تلقی کردن نسب :
حالت دوم : مشروع نبودن نسب..
گفتار دوم : اسناد سجلی..
فصل سوم:
احکام حقوقی طفل شبیه سازی..
شده مباحث اهلیت و ارث..
مبحث ششم.
گفتار اول : اهلیت تمتع.
گفتار دوم: اهلیت استیفا
بند اول : صغار.
بند دوم: اشخاص غیر رسید.
بند سوم: مجانین.
مبحث هفتم: ارث..
نتیجه گیری..
فهرست منابع.
منابع
الف: کتب
1) ارفع نیا، بهشید، حقوق بین الملل خصوصی، تهران، انتشارات آگاه، 1369?
2) الماسی، نجادعلی، تعارض قوانین، تهران ، مرکز نشر دانشگاهی، 1380?
3) امامی، سیدحسن، حقوق مدنی ، تهران، انتشارات کتابفروشی اسلامیه، جلد دوم، چاپ هفتم، 1371?
4) امامی، سیدحسن، حقوق مدنی، تهران، انتشارات کتابفروشی اسلامیه ،جلد پنجم، چاپ پنجم، 1370?
5) بهاروند، حسین، راهنمای درمان ناباروی برای زوجهای نابارور، موسسه فرهنگی تیمورزاده، چاپ اول، 1378?
6) تافلر، الوین، شوک آینده ، ترجمه حشمت الله کامرانی، نشر سیمرغ، 1376، چاپ سوم.
7) جعفری لنگرودی، محمدجعفر، ترمینولوژی حقوقی، تهران، گنج دانش، 1368، چاپ چهارم.
8) جعفری لنگرودی، محمدجعفر، دورة حقوق مدنی (حقوق تعهدات)، تهران ، انتشارات گنج، چاپ سوم، 1378?
9) جعفری، محمدتقی، طرح ژنوم انسانی، تهران ، انتشارات یاران علوی 1381?
10) حائری شاهباغ، سیدعلی ، شرح قانون مدنی، تهران، گنج دانش، جلد دوم، چاپ اول، 1376
11) خمینی، سید روح الله، تحریر الوسیله، قم، دفتر انتشارات اسلامی، جلد جهارم، 1366?
12) سالاری، حسن، شبیه سازی انسان، تهران ، نشر حکیمان ، 1381، چاپ اول.
13) سلجوقی، محمود، حقوق بین الملل خصوصی ، تهران ، دفتر خدمات بین المللی جمهوری اسلامی ایران، چاپ اول، جلد اول.
14) شهیدی، مهدی، مقالات حقوقی ، تهران، نشر حقوقدان با همکاری عصر حقوق ، چاپ دوم، 1378?
15) ضارمی، ابوطالب، شبیه سازی (کلونینگ)، تهران،نشر خلوص، 1382، چاپ اول.
16) صفائی، سیدحسن و امامی، اسدالله ، حقوق خانواده، تهران، چاپ اول، جلد دوم، 1374?
17) صفائی، سیدحسن و امامی، اسدالله، مختصر حقوق خانواده، تهران، نشر گستر ، چاپ اول ، 1376?
18) طباطبائی، محمدحسین، تفسیر المیزان ، تهران، بنیاد علمی و فرهنگی علامه طباطبائی با همکاری موسسه امیرکبیر، جلد پانزدهم، 1363?
19) عبادی، شیرین، حقوق تطبیقی کودک، تهران، انتشارات کانون ، چاپ اول، 1376
20) عبده بروجردی، محمد، کلیات حقوق اسلامی ، تهران، نشر وعظ و تبلیغ اسلامی رابطه به دانشگاه تهران، چاپ دوم، 1339?
21) کاتوزیان، ناصر، حقوق مدنی (خانواده) تهران، شرکت انتشار با همکاری بهمن برنا، جلد دوم، 1375?
22) کاتوزیان، ناصر، دورة مقدماتی حقوق مدنی (اعمال حقوقی) ، همان، 1378?
23) کاتوزیان، ناصر، دورة عقود معین حقوق مدنی، همان، جلد اول، چاپ هفتم، 1378?
24) کاتوزیان، ناصر، قواعد عمومی قراردادها ، همان، جلد اول، چاپ چهارم، 1376?
25) کاتوزیان، ناصر،قواعد عمومی قراردادها، همان، جلد دوم، چاپ چهارم.
26) کاتوزیان، ناصر، مقدمه علوم حقوق، انتشارات مدرس، چاپ بیست و چهارم ، 1379?
ب: مقالات
1- آصفی، محمدرضا، استنساخ یا شبیه سازی، روزنامه اطلاعات 3/8/76 .
2- پی، روبرت و جوزی، بیکی، مترجم ، الهام تمیر the first human cloned embory مجله درد، سال دوم ، تیر1381?
3- حاجیان ، زهرا، شبیه سازی انسان، روزنامه خراسان، تاریخ 18/9/1380?
4- دنیر، موسی، شبیه سازی از دیدگاه فقه، مجله دانش پژوهان وابسته به دانشگاه مفید، 1382?
5- ماگری، سونیا، مترجم رسول امیری recerchon human emberys stem cells aks cloning
6- وضعیت حقوق انسانهای شبیه سازی شده ، بی نام، مرکز تحقیقات فقهی قوه قضائیه به شماره 12436 – تاریخ 26/11/1382
7- مهرپور، حسین، نگرشی به وضعیت حقوقی و شرعی باروری مصنوعی، مجله تحقیقات حقوقی دانشگاه شهید بهشتی.
8- میرزازاده ، شیرین ، کسی می آید ، کسی که دقیقاً مثل من است، مجله زنان شمارة 96، بهمن 81
9- نوری دلوی، محمدرضا، شبیه سازی انسان غیر اخلاقی و بسیار هراس انگیز است، روزنامه جمهوری اسلامی ایران، تاریخ 18/9/1380
10- هاشمی ، سیداحمد، پندارهای دینی، سایت اینترنتی باشگاه اندیشه تاریخ 1385
مقدمه
بشر همواره بلند پرواز بوده و سعی نموده است به آرزوهای ناممکن دست یابد. این تلاش موجب گردیده به موفقیتهای بزرگی نایل شود. سالها قبل انسان علاقه مند بود جهان خارج از کره خاکی را بشناسد و آن را به تسخیر خود درآورد ولی تا قبل از اینکه بتواند پرواز کند. این آرزو و در حد توهم و تخیل بود. پس از آن که آدمی برای اولین بار توانست پا بر روی کرة ماه بگذارد این باور قوت گرفت، که پتانسیل موجود در انسان توانایی انجام کارهای بزرگی را دارد. وقتی خداوند به فرشتگان دستور داد در مقابل انسان خاکی زانوی تعظیم بزنند، بخاطر نیروی بزرگی به نام عقل و خرد بود که در نهاد انسان قرار داده بود. انسان که زمانی که در غارها مانند حیوانات زندگی میکرد، اکنون طبیعت و حیوانات را در جهت رفاه و آسایش خود به خدمت گرفته است.
تولد انسان غیر از روش معمول آن از آرزوهایی بوده که انسان از سالیان دور در فکر تحقق آن بوده است. در سالهای اخیر انتشار خبر موفقیتهای دانشمندان علم ژنتیک در شبیه سازی حیوانات، دنیا را به شگفتی واداشت.
و متعاقباً شرکت کلوناید مدها شد، از طریق شبیه سازی دختری به نام «حوا» بدنیا آمده است.
این تحقیق راجع به جنبههای ژنتیک شبیه سازی نیست. با این وجود برای تجزیه و تحلیل حقوقی آن، تطبیق آن با قواعد حقوقی باید آن را شناخت.
لذا ابتدا به صورت مختصر مکانیسم و تاریخچه شبیه سازی را بیان کرده سپس به تطبیق این مقوله با امور حقوقی و گهگاه فقهی میپردازیم شبیه سازی انسان شناخته نو ظهور علم ژنتیک بوده و بر همین اساس در شرع مقدس اسلام و دیگر ادیان الهی راجع به آن اظهار عقیده نشده است. با این وجود در مدت کوتاهی که موضوع شبیه سازی مطرح شده، تعدادی از فقهای جدید راجع به این موضوع اظهار نظر کردهاند. شبیه سازی تاکنون به صورت جدی در هیچ کدام از دانشگاههای کشور و تقریباً دنیا مطرح نشده و بعد حقوقی آن نگشوده مانده است، لذا علیرغم نبودن منابع فارسی و وقت گیر بودن مسئله مصر بر آن شرم تا کار تحقیقی خود را بر این موضوع قرار دهم.
پایان نامه بررسی نقش نظام سیاسی بر توسعه اقتصادی ایران در 150 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت
فهرست
بخش نخست: 1
مبانی نظری بحث.. 1
فصل اول: نظام سیاسی و اجزای تشکیل دهندهی آن. 2
نظام و کارکردگرایی.. 2
2- نظام سیاسی.. 4
ساختار سیاسی.. 11
فرهنگ سیاسی.. 12
کار ویژه های نظام سیاسی: 15
منابع فصل اول. 17
فصل دوم: مفهوم رشد و توسعه اقتصادی.. 20
1- ارتباط رشد و توسعه اقتصادی.. 20
2- ارتباط بخش خصوصی با رشد اقتصادی: 23
3- نگاهی اجمالی به الگوههای مهم توسعه اقتصادی.. 26
منابع فصل دوم: 36
فصل سوم: نظام سیاسی و روند توسعه اقتصادی.. 40
1- ارتباط علمکرد نظام سیاسی با توسعه اقتصادی: 40
2- نقش مثبت یا منفی نظام سیاسی در روند توسعه اقتصادی.. 45
منابع فصل سوم. 50
فصل چهارم: پیشینه تاریخی ایران و اروپا 53
1- وضعیت نظام سیاسی، اقتصادی اروپا و نحوهی شکلگیری آن: 53
2- بررسی تطبیقی وضعیت نظام سیاسی و اقتصادی ایران با اروپا. 61
منابع فصل چهارم. 66
بخش دوم: 70
نظام سیاسی و توسعه اقتصادی بعد از انقلاب اسلامی.. 70
فصل اول: چشمانداز تاریخی.. 71
1- دولت و اقتصاد قبل از انقلاب.. 71
2- عامل اقتصاد در پیروزی انقلاب.. 80
منابع فصل اول. 85
فصل دوم: شکلگیری نظام سیاسی و اقتصادی.. 88
1- نظام سیاسی و قانون اساسی.. 88
2- مفهوم توسعه و اقتصاد اسلامی بعد از انقلاب.. 98
منابع فصل دوم: 108
بخش نخست:
مبانی نظری بحث
فصل اول: نظام سیاسی و اجزای تشکیل دهندهی آن
نظام و کارکردگرایی
هنگامی با دقت به محیط اطراف خود نظر کنید دستگاههای با اجزای معین، هماهنگ و منظمی ملاحظه خواهید کرد که کارکرد آنها به خاطر رسیدن به یک هدف کلی میباشد. در صورتی که در یکی از اجزای اختلال یا نارسایی ایجاد شود هدف کلی آن سیستم مختل میشود. و نظام مهندسی آن به هم میخورد. هم مانند بدن انسان که قلب، مغز و دیگر اعضا تشکیل شده است و با کارکردی همآهنگ تعادل زیستی را حفظ مینماید.
با آغاز قرن 19 میلادی دانشمندان به اکتشاف بزرگی در علوم طبیعی دست یافتند و با اختراع ساعت، هواپیما و … این نظام مهندسی را که در طبیعت موجود بود به کار گرفتند. اما با گسترش علم اثباتی در حوزه علوم اجتماعی که تحت پوشش جامعهشناسی سیاسی شکل کاملا جدیدی به خود گرفت علوم طبیعی را برای شناخت دولت بکار گرفت و علمای بزرگ و علاقمند علوم اجتماعی در قرن 19 را واداشت تا تجربه در علوم طبیعی را به علوم انسانی تعمیم دهند.
به همین دلیل کارکردگرایان معتقدند که هر پدیده اجتماعی دارای یک کلیت است که این کلیت از اجزای خاص خود تشکیل شده است. علم میتواند پیوستگی رابطه این اجزا را شناسایی نماید و هدف کلی یک سیستم را بهتر مورد ارزیابی قرار دهد. عناصر تشکیل دهنده این ساختهای اجتماعی به گونهای است که میل به ثبات دارد. سپس واحدهای کوچکتر نیز دارای سازمان و به صورت نظامی به هم پیوسته عمل مینمایند که نقش هر کدام و میزان مشارکت آنها در حفظ الگو و هدف نهایی سیستم مورد اهمیت است. از کسانی که طرفدار این نظریه و یا به عبارتی از بانیان این اندیشه بود «تالکوت پارسونز» است. وی از تعادل در نظام و سیستم صحبت به میان آورد و بیان داشت که نظامهای اجتماعی به طور کلی نوعی گرایش به یکپارچگی و هماهنگی و سازواری با محیط دارند که همین موضوع باعث خواهد شد تا آن نظام یا سیستم پابرجا باقی بماند و متعادل باشد.2
میتوان گفت نظریه کارکردگرایی از علوم مکانیکی گرفته شده و جامعه را مجموعه ابزارگونه فرض میکند و از روابط بین نظام اجتماعی و نظام سیاسی سخن به میان میآورد. در دوره معاصر غرب مسلطترین نگرش همین نظریه اصالت کارکرد بود که فونکسیونالیسم نیز نام دارد همان طوری که قبلا گفته شد ریشههای فکری این اندیشه به تالکوت پارسونز و به امیل دورکهایم برمیگردد که خود این اندیشمندان مفاهیم اساسی آن را (سیستم و کار ویژه) از علوم فنی گرفتهاند که در آثار مهندس رودلف کلاسیوس دیده میشود.3 به هر صورت کل جامعه همانند یک سیستم عمل مینماید که هر کدام از اجزا وظایف خاص خود را انجام میدهد. با همدیگر همکاری دارند و این همکاریها یک طرفه یا یک جانبه نیست بلکه متقابل و مکمل است. محیط آنها قابل شناسایی است و همچنین تاثیرپذیری و تاثیرگذاری از همدیگر را میتوان کشف نمود.
2- نظام سیاسی
«اصطلاح نظام سیاسی در گستره وسیعی از معانی به کار میرود. گاه به حکومت یا دولت اطلاق میشود و گاه علاوه بر اشکال مقرر، اشکال رفتار سیاسی عملی را شامل میشود و عبارت دیگر، هم سازمان حقوقی دولت و هم نحوه عمل آن را دربر میگیرد. در کلیترین تعریف نظام سیاسی به مثابه مجموعهای از فرایندهای تعامل یا خرده نظامی از نظام اجتماعی دیده میشود که با سایر خرده نظامهای غیرسیاسی نظیر نظام اقتصادی در تعامل است. به این تربیت نظام سیاسی ضمن آنکه خود خرده نظامی از نظام وسیعتر اجتماعی است با سایر خرده نظامهای موازی از جمله نظام اقتصادی در تعامل است.»4
نظام سیاسی، هم مانند هر نظام دیگر که از مجموع متغیرهای که دارای کنشها و واکنشهای هستند و بر روی هم اثر متقابل دارند تشکیل یافته است.
در درون هر نظام با روابطی که میان عناصر تشکیل دهندهی آن وجود دارد یک هدف دنبال میشود. رابرت دال، کهکشانها، تیمهای فوتبال، قوههای مقننه و احزاب سیاسی هر کدام را یک سیستم میداند. نظام با اجزای متفاوت و با روالی منظم و مرتبط یک هدف را دنبال میکنند. ما میتوانیم نظامهای مصنوع که انسان آن را بوجود آورده و یا کاملا طبیعی که در طبیعت بوده است را ملاحظه کنیم. نظامهای که انسان آنها را ساخته یا دریافتهاند مانند نظام مکانیکی، نظام فرهنگی یا نظام سیاسی است.5
دانشمندانی مانند ماکس وبر، دیوید ایستون و دیگران هر یک تعریفی از نظام سیاسی ارایه کردهاند. ماکس وبر هنگامی میخواهد از نظام سیاسی تعریف ارایه نماید از قدرت و محدود جغرافیایی مشخصی نام میبرد. وی قدرت توسط کارگزاران در این محدوده را قدرت مجاز و مشروع قلمداد میکند هرچند با رعب و وحشت توأم باشد و آنقدر به این قدرت اهمیت میدهد که باعث جدایی نظام سیاسی از بقیه نظامها و پابرجا شدن آن و همچنین وجه مشخص و پابرجای آن است. دیوید ایستون هم از کنشهای متقابل که از این طریق ارزشها، خدمات و کالاها براساس همان قدرت برای تمام بخشهای متفاوت و مختلف یک جامعه تقسیم میشوند اسم برد وی اضافه میکند که این سهمبندی براساس قدرت معتبر همان تصمیمات مسؤولان در سه قوه مجریه، قضائیه و مقننه برای جامعه میباشد. مانند یک بنگاه اقتصادی که بعد از تولید کالاها آنها را میان مردم توزیع میکند و بستگی به نیازها متفاوت تولید و توزیع نماید. دستگاهها حکومتی نیز براساس امنیت احترام، درآمد مشارکت رفاه برقراری ارتباط متفاوت میباشد.6 نظام سیاسی همان عناصری است که با یک قاعده مشخص و با یک پیوند خاص در یک رژیم سیاسی بکار گرفته میشود این مجموعه ملموس است و با نهادهای که دارد کاربرد قدرت را ممکن میکند. این موضوع در هر نوع حیات سیاسی دیده میشود. و میتوان آن ویژگیهای مرتبط یا پیوستگی منطقی را شناسائی کرد. و بدین طریق اصول، قوانین حاکم و نهایتاً دولت را درک کرد.7 گاهی میتوان در میان قوای سهگانه در نظام سیاسی قوه مجریه را نیز تقسیم نمود و از قوه مجریه سیاسی و قوه مجریه اداری نام برد. به این معنا که از یک هیأت جمعی مقامات که قدرت اجرایی دارند توجه داشت.8 در صورتی که نظام سیاسی تابعی از تغییرات ساختاری آن نباشد میگویند آن نظام سیاسی از پیچیدگی بیشتری برخوردار است و نهادینه شده است.9
در قسمت چگونگی کارکرد نظام سیاسی باید عنوان کرد همانطوری که ارگانیسم انسان در برخورد با محیط تاثیر میپذیرد. با کمک حواس خود میتواند حفظ حیات نماید یا به عبارتی دیگر خود را با محیط انطباق دهد تا به تعادل برسد. نظام سیاسی هم در چنین تشبیهی احتیاج به یک انطباق با محیط اطراف خود دارد.
«چهارچوب کارکردگرایی» پارسونز بر این اعتقاد بوده است که به چند دلیل جامعه انسانی را میتوان یک ارگانیسم بیولوژیک تصور کرد نخست آنکه اجزای گوناگون یک ارگانیسم با نهادهای مختلف تشکیل دهندهی یک جامعه مطابقت دارد و همانگونه که در ارگانیسم اجزا در وابستگی متقابل و تعامل با یکدیگر هستند، نهادهای یک جامعه نظیر اقتصاد با هم پیوند دارند. دوم آن که همانطور که هر بخش ارگانیسم کار خاصی انجام میدهد که برای ادامهی حیات سایر قسمتها ضروری است هر نهادی هم کار مشخصی را برای اثبات و رشد جامعه انجام میدهد از نظر پارسونز هر جامعه باید دارای چهار کارکرد باشد که در غیر این صورت از بین خواهد رفت. این کارکردها عبارتند از.10
1- انطباق و سازگاری با محیط که توسط اقتصاد انجام میشود.
2- حصول به هدف توسط حکومت
3- ایجاد یکپارچگی (پیوند نهادها به یکدیگر) توسط نهادها حقوقی و مذهبی
4- حفظ الگوی ارزشی از طریق خانواده و آموزش و پرورش
ساختار سیاسی
یکی از بخشهای اصلی هر نظامی، ساختار آن است. منظور از ساختار مجموعهای از عناصر یک نظام است که وابستگی بسیار شدیدی بین آنها وجود دارد. به طوری که تفکیک آنها ممکن نمیباشد گویی که این اجزا از بقیه نظام سرسختتر هستند و یک نوع همبستگی خاص دارند این همبستگی ملموس و عینی میباشد. میتوان انسجام اجزا را شناسایی کرد و متوجه شد که جدا کردن آنها به کل نظام صدمه میزند. مانند ساختار فرهنگی، ساختار سیاسی، ساختار اقتصادی که هر کدام به ترتیب مربوط به نظام فرهنگی، نظام اقتصادی میباشند. همچنین میتوان ملاحظه نمود که ساختارهای هر کشور در هر نظام با کشور دیگر متفاوت است.
در هر صورت فعالیتهای که قابل مشاهده هستند و با قانونمندی و براساس میزان پیشرفت و توسعهیافتگی متفاوت هستند همان ساختارها در یک سیستم میباشند.16
به عقیده دیوید آپتر نهایدهای سیاسی به حکومتی و غیرحکومتی تقسیم میشود. نهادهای سیاسی حکومتی شامل سه شاخه اجرایی، قانونگذار و قضایی است در شاخه اجرای نظام سیاسی وظیفه دارد اهداف مردم و خواستههای آنها را به اجرا گذارد و هرچه در اجرای موفقتر باشد از سوی مردم بیشتر حمایت خواهد شد
وظایفی که میتوان به این شاخه نسبت داد. عبارتند از:
اجرای قوانین، حفظ نظم و امنیت، تداوم دادن به تولید اقتصادی، تامین رفاه اجتماعی و ایجاد ارزشهای جدید و تداوم هنجارها و رسوم مقبول گذشته و شاخه قضایی نیز یک نهاد سیاسی حکومتی است. که از طریق تصویب قوانین و مقررات دلخواه بوسیله گروههای اجتماعی منافع طبقاتی را تامین میکند. احزاب سیاسی مهمترین نهاد سیاسی غیرحکومتی محسوب میشوند. احزاب به عنوان شاخصترین ابزار در اقدامات سیاسی مانند رقابت به چانهزنی و مذاکره شرکت مینمایند. به جز احزاب میتوان از گروههای ذینفوذ و اتحادیههای صنفی و شغلی و گروههای فشار که غیرحکومتی هستند نام برد.
برای شناخت بیشتر ساختار سیاسی باید نهادهای سیاسی را مورد مطالعه قرار داد. «مجموعه نهادها و مراکزی که قدرت سیاسی را در دست دارند و یک کلیت واحد را به وجود میآورند، ساختار سیاسی باید ابتدا به آرایش نیروها و توزیع یا تمرکز قدرت توجه کرد و سپس به نهادها و سازمانها از یک سو و افراد و نفراتی که به ایفای نقش میپردازند از سوی دیگر پرداخت قدرت سیاسی مهمترین معیاری است که میتواند از سوی دیگر پرداخت قدرت سیاسی مهمترین معیاری است که میتواند ماهیت و نوع ساختاری سیاسی را آشکار سازد. و این نقطه مشترک تمام نظریههای سیاسی است.»17